Στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου μνήμης για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου σε συνεργασία με τον ζωγράφο Απόστολο Ιτσκούδη και την ιστορικό τέχνης – επιμελήτρια εκθέσεων Ίριδα Κρητικού φιλοξένησε στον χώρο περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης από τις 10 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 30 Ιανουαρίου 2023 την εικαστική εγκατάσταση «ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ»

Σύμφωνα με τον δημιουργό και την επιμελήτρια της έκθεσης, πρόκειται για μια ενδελεχή μελέτη πάνω στο πορτραίτο του Αγνώστου, που συνθέτει ιστορικά στοιχεία της περιοχής της Θράκης, όπου μετά την καταστροφή μετεγκαταστάθηκαν πολλοί πρόσφυγες. 

Μέσα από την εγκατάσταση είκοσι δύο μονοχρωματικών πορτραίτων ίδιου μεγέθους, τοποθετημένων με τον τρόπο μιας προσευχής, ο Αποστόλης Ιτσκούδης, επιδιώκοντας όχι τόσο την πιστή αναπαράσταση των φωτογραφικών αρχείων που χρησιμοποιεί ως αφετηρία, αλλά κυρίως, μια ανίχνευση της ατμόσφαιρας και της αίσθησης, επιχειρεί μια ψυχική συνομιλία των εικονιζόμενων με τον ίδιο και με τον θεατή. Αποκαλύπτει έτσι εκ νέου αθέατες πτυχές παρελθόντος βίου και μικρές ιστορίες ανθρώπων και επιχειρεί να εντοπίσει κάποιους από τους ανώνυμους εκείνους που χάθηκαν στον ρου της ιστορίας, του ξεριζωμού και της φθοράς.  

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά το φωνητικό και οργανικό σύνολο του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης» με μαέστρους τον Νίκο Εφραιμίδη και την Χριστίνα Μπαρμπαγιάννη. 

Στο πλαίσιο της περιοδικής αυτής έκθεσης ο δημιουργός πραγματοποίησε ξεναγήσεις στο κοινό και ένα βιωματικό εργαστήρι με μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης. 

Σε μία περιοχή που ένα μεγάλο μέρος του κοινού της αποτελείται από πρόσφυγες και απογόνους προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, την Ανατολική Ρωμυλία, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, τα πορτραίτα του Αποστόλη Ιτσκούδη συγκίνησαν τους επισκέπτες της έκθεσης, που μέσα στα πρόσωπα που απεικονίζουν "είδαν" την ιστορία των δικών τους ανθρώπων.