Eκπαιδευτικός φάκελος

Στην ενότητα αυτή υπάρχει σε ψηφιακή μορφή ο εκπαιδευτικός φάκελος, τον οποίο μπορεί να μεταφορτώσει ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός στη συσκευή του. Ο συγκεκριμένος φάκελος αποστέλλεται και σε έντυπη μορφή σε κάθε σχολική μονάδα με σκοπό την αναπαραγωγή του, όταν χρειάζεται. Ο εκπαιδευτικός φάκελος περιλαμβάνει:

  1. Σημειώσεις για τον Εκπαιδευτικό (σύντομη περιγραφή των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, διάρκεια, επιδιωκόμενοι στόχοι, ενδεικτικές διδακτικές ενότητες των σχολικών βιβλίων που θα μπορούσαν να σχετιστούν με μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης).
  2. Δραστηριότητες για το Μαθητή (αναλυτικά οι δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν στο χώρο του μουσείου).
  3. Περιγραφή δραστηριοτήτων για υλοποίηση στη σχολική τάξη, μετά την επίσκεψη στο μουσείο.

Τέλος, για τα σχολεία που έχουν ήδη επισκεφτεί την έκθεση, υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού μουσειοσκευής που περιλαμβάνει 6 παζλ και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.

Όραμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου είναι το μουσείο αυτό να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας, που θα «συνομιλεί» με το κοινό. Η εκπαιδευτική του διάσταση, μέσω των οργανωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχει σχεδιάσει, συμβάλλει στην καλύτερη γνωριμία της εκπαιδευτικής κοινότητας με την ιστορία του Έβρου και της Θράκης γενικότερα και τη δημιουργία ενός νέου πυρήνα ορθολογικής ψυχαγωγίας.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του μουσείου ξεκίνησαν το 2018, στο πλαίσιο λειτουργίας της περιοδικής έκθεσης «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς» και βασίστηκαν στη μουσειοβαλίτσα που δάνεισε στην Εφορεία μας το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, που σχεδίασε και παρουσίασε πρώτο την έκθεση. Οι δράσεις ως στόχο είχαν να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον, την παρατηρητικότητα, την κριτική σκέψη, τη δημιουργία και την αυτενέργεια των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόσφεραν στα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία του ταξιδιού των 37 γλυπτών από τη Ραιδεστό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, να μιλήσουν για το υλικό τους, να παρατηρήσουν την απεικόνιση ανθρώπων, θεών και ζώων στα ανάγλυφα, να αναγνωρίσουν οικεία παιχνίδια και αντικείμενα των παιδιών, να μιλήσουν για την ενδυμασία, για τις στάσεις των μορφών στα ανάγλυφα και να ερμηνεύσουν ρόλους, να παίξουν, να δημιουργήσουν, να εκφραστούν.

Σήμερα η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης υποδέχεται μαθητές και εκπαιδευτικούς που θέλουν να γνωρίσουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Έβρου που φιλοξενεί και τους καλεί να συμμετάσχουν στις εκπαιδευτικές δράσεις που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτήν. Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Σε χρόνους περασμένους, σε τόπους κοντινούς» είναι να αναπτύξουν οι μαθητές τις δεξιότητες εκείνες, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να χρησιμοποιούν τη συλλογή του αρχαιολογικού μουσείου ως πηγή πληροφοριών για την ιστορία του τόπου. Η εκπαιδευτική προσέγγιση που υιοθετεί το παρόν πρόγραμμα βασίζεται στις αρχές της ανακαλυπτικής μάθησης. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που το απαρτίζουν συνδυάζουν στοιχεία ομαδοσυνεργατικής και διερευνητικής μεθόδου.